AKTUELNO

Evropskog komesara za pregovore o proširenju Johanesa Hana očekuju sastanici sa predsednikom i premijerom Srbije.

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han najavio je da sutra dolazi u radnu posetu Srbiji, čiji je cilj da se građanima pokažu konkretni rezultati evrointegracionog procesa.

- Poseta će imati tri elementa - dolazak na investicionu konferenciju, obilazak Žeželjevog mosta odnosno radova na pristupnim deonicama, a zatim ću se sastati i sa predsednikom i premijerom - izjavio je evropski komesar Johanes Han.

Odgovarajući na pitanjeda li u Srbiju dolazi sa posebnom porukom za vlasti i građane, Johanes Han kaže da će fokus njegove posete biti da se građanima pokažu "konkretni i vidiljivi" rezultati.

KONSULTACIJE Vučića sa manjinama. Pastor: Čini mi se da Vučić trpi pritiske u vezi premijera, Zukorlić: Slažem se!

- Ja požurujem sve ljude kako na terenu, tako i ovde u Evropskoj komisiji, jer mislim da je vreme da pokažemo nešto građanima. Oni postaju pomalo umorni zbog uobičajnih ishoda i zaključaka samita. Ovde se radi o konkretnim dešavanjima - poručio je evropski komesar za pregovore o proširenju

EU se nada dogovoru o zajedničkom tržištu Z.Balkana

Evropska unija se nada da će lideri zapadnobalkanske šestorke na samitu u Italiji 12. jula postići dogovor o stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta koje bi moglo da zaživi u roku od godinu dana, izjavio je danas evropski komesar za proširenje i susedstvo Johanes Han. Han je objasnio da bi zajedničko tržište Zapadnog Balkana koje bi moglo da ukloni trgovinske barijere, uvede standardizovana pravila poslovanja i otkloni prepreke za rad širom regiona, bilo zasnovano na postojećem regionalnom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA). - Nadamo se da ćemo dobiti odobrenje za ovo za samitu u Trstu - naveo je Han govoreći o predstojećem godišnjem sastanku lidera Zapadnog Balkana sa zvaničnicima EU. - Uz političku volju možemo to da uradimo za godinu dana- rekao je Han novinarima dodavši da će Evropska komisija pomoći taj proces.

Han je naglasio da očekuje investiciona konferencija na kojoj će učestvovati u četvrtak u Beogradu da podsticaj za stimulaciju, kako privrede i brže implementacije ideje o regionalnom ekomomskom tržištu, tako i celokupnog procesa stabilizacije regiona i napredak u procesu evrointegracija.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han iz Beograda putuje u Crnu Goru.

#Beograd

#Johanes Han

#Poseta

'